Oedeemtherapie

Behandelingen > Oedeemtherapie


Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. De meest voorkomende vormen van oedeem zijn lymfoedeem en veneus oedeem.

Wat is Lymfoedeem?

Door een stoornis in het lymfstelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels. Het lymfstelsel maakt deel uit van ons lichamelijke afweersysteem. Via de lymfvaten komt het vocht in de lymfknopen of lymfklieren. Deze bevinden zich vooral in de liezen, oksels en de hals en ze werken als filters. Ze vernietigen schadelijke deeltjes en afvalstoffen.

Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling, een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Wanneer ontstaat lymfoedeem?

De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem). Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling.

Hoe herkent u Lymfoedeem?

Bij lymfoedeem is er een gevoel van zwaarte, soms loodzwaar. Men ervaart aan de aangedane zijde soms stekende pijn, stijfheid in gewrichten, bewegingsbeperking en omvang toename.

Veneus oedeem

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afwijking in het aderlijke stelsel. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd. Dit leidt tot opeenhoping van vocht. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren van de kuit. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed afsluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt en de aderen worden wijd.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Oedeemtherapie is een combinatie van verschillende behandelmethode. Hieronder vallen;

  • Manuele lymfdrainage, een massage waarbij een zachte pompende beweging wordt toegepast . Hiermee wordt het lymfvatsysteem aangezet om harder te werken, de opname en afvoer van weefselvocht wordt hierdoor verhoogd.
  • Ambulante compressietherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zwachtels. Het doel is om door middel van druk van buitenaf de bloed- en lymfestroom te verbeteren waardoor oedeem wordt teruggedrongen en/of wordt voorkomen. Tijdens het dragen van de zwachtels is het aan te raden om veel te bewegen, hierdoor wordt het bloed- en lymfesysteem nog meer gestimuleerd.
  • Lymftaping, Dit is een speciale tape met dezelfde elasticiteit als de huid. De tape wordt op een gerekte huid aangebracht waar het oedeem zich bevindt en stimuleert de lymfatische afvoer 24 uur per dag. De tape tilt de huid op waardoor het lumen van de lymfangionen wordt geopend. Er ontstaat een vermindering van druk op de bloedvaten. Bovendien wordt de tape een geleider voor bindweefselvocht wat tot vermindering van oedeem leidt.