Chemische peeling

Behandelingen > Chemische peeling


Een peeling van de huid is een techniek, die ontwikkeld is om ongewenste pigmentveranderingen, rimpels, littekens, acne en onregelmatigheden van de huid te verminderen. Bij een peeling (peeling is Engels voor afpellen, vervellen) wordt de huid door een vloeistof  oppervlakkig verwond. Na genezing krijgt de huid een andere structuur dan daarvoor. De huid wordt egaler en gladder.

De zuren in de peelings verslappen de samenhang tussen de corneocyten (hoornlaagcellen), waardoor een versnelde afschilfering van de hoornlaag (stratum corneum) plaatsvindt. Tevens stimuleren de zuren  de nieuwvorming van collageenvezels, hierdoor wordt de tonus van het steunweefsel verhoogd. Ook verbeterd de elasticiteit van de huid en is de huid beter in staat om zijn eigen vocht vast te houden.

Werkwijze

De huid wordt gedesinfecteerd en vetvrij gemaakt met een alcohol-oplossing. De vloeistof voor de peeling wordt op de te behandelen huiddelen aangebracht. De inwerktijd varieert afhankelijk van de aandoening, de reactie van de huid en het gebruikte middel voor de peeling. Vervolgens wordt de vloeistof op de huid geneutraliseerd en met water verwijderd. Na de behandeling ontstaat er een rode kleur. Afhankelijk van de soort peeling trekt dit na enkele uren weg. Ook moet de huid enkele weken goed beschermd worden tegen de zon.
Na een paar dagen kan de huid wat vervellen door dat er een versnelde afschilfering van de hoornlaag plaats vindt. Ook kan er dan soms een wat jeuk ontstaan.  De bovenste huidlaag laat soms los waardoor blaasjes ontstaan waar later korstjes komen die er vanzelf afvallen.